Een vochtige kelder
Een vochtige kelder is zeer hinderlijk en kan grote problemen geven. Niet alleen in de kelder zelf, maar ook in de woning. Het veroorzaakt een ongezond leefklimaat en kan tevens de waarde van de woning naar beneden halen. Naast het feit dat de kelderwanden en vloer vochtig zijn, is ook alles wat je in de kelder hebt opgeslagen vochtig. Vocht kan tevens leiden tot een onaangename geur en het trekt ongedierte aan. Hoog tijd daarom om wat aan je vochtige kelder te doen. Neem contact op met philippedesmedt.be
Oorzaken van een vochtige kelder
Een vochtige kelder kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende problemen is condensvocht. De reden dat condensvocht ontstaat is het feit dat de kelder niet goed genoeg wordt geventileerd. Verse lucht kan de kelder niet inkomen en vochtige lucht kan de kelder niet uit. Het gevolg hiervan is dat er condens gaat vormen en zich afzet tegen de kelderwanden, keldervloer en alles wat in de kelder ligt of staat. Een andere oorzaak van een vochtige kelder is grondvocht. Als de keldermuren in de loop der jaren poreus zijn geworden of er zitten scheuren in het metselwerk van de muren, dan kan grondvocht de kelder intrekken. Een gevolg hiervan kan optrekkend grondvocht zijn dat zich via de muren een weg weet te vinden naar de rest van woning. Dan is er ook nog lekkage dat een vochtige kelder kan veroorzaken. Een grote leidingbreuk zal direct merkbaar zijn, maar een minimaal scheurtje in een leiding kan heel geleidelijk tot vochtproblemen leiden.
Oplossingen voor een vochtige kelder
Voor elke soort oorzaak van een vochtige kelder is er een methode om het vochtprobleem te bestrijden.
Condensvocht
Het probleem van condensvocht vergt de meest simpele oplossing. De kelder moet meer geventileerd worden. Dit kan op een natuurlijk manier via ventilatieroosters in deuren, ramen of in de muur. Ook mechanische ventilatie is mogelijk. Dit kan met ventilatoren die je in de kelder in de muur plaatst. Er zijn zeer geavanceerde mechanische ventilatiesystemen waarbij je digitaal exact het vochtgehalte in de kelder kunt aflezen en kunt reguleren.
Grondvocht
Om het probleem met grondvocht aan te pakken zijn er diverse oplossingen. De meest gekozen methode is ook het meest effectief, namelijk kelderbekuiping. De muren en eventueel de vloer worden bedekt met meerdere waterdichte cement- en mortellagen. Dit is best een grote klus dat enkele dagen kan duren omdat elke laag dat aangebracht wordt ook moet drogen.
Een andere methode is kelderdrainage. Kelderdrainage is geen methode waarmee de kelder waterdicht gemaakt wordt, maar het grondvocht wat de kelder inkomt wordt wel afgevoerd zonder dat dit vochtproblemen gaat opleveren. Aan de muren en de vloer wordt een noppenmembraam bevestigd met kleine kanaaltjes erin. Deze kanaaltjes voeren het vocht af naar een verzamelput. Nadien wordt hierover een nieuwe cementlaag aangebracht.
Je kunt ook de muren injecteren met een vochtwerende gel. De gel zet uit en zal uitharden, waardoor grondvocht geen kans krijgt om naar de rest van de woning te stijgen.
Lekkage
Lekkage kan lastig op te sporen zijn omdat leidingen in de keldermuren zijn verwerkt. Als je lekkage vermoedt, schakel dan een expert in die een lekdetectie kan uitvoeren. Zonder dat je hoeft te breken kan het lek dan opgespoord worden, waarna je actie kunt ondernemen om het lek te dichten.